2010. január 30., szombat

9. D és az Európai Unió

A könyvtár pályázatot hirdetett az EU-val kapcsolatban: pénz, tanulás, munkavállalás stb. Szabadon lehetett dönteni a témáról, a megvalósítás formájáról, eszközeiről, technikájáról. A győztes jutalma 35 ezer Ft.

Felvetettem az osztályomnak, hogy nevezzünk be mi is. Érdekes volt a reagálás... Először csak 1-2 gyerek nyújtotta a kezét, amikor azt kérdeztem, hogy ki szeretné, ha ebbe bekevágnánk, majd egymás után szinte mindenki feltette a kezét. Mondtam nekik, hogy csak akkor fogunk hozzá, ha mindenki szeretné... Érdekes módon az addig tartózkodók is felemelték a kezüket. :D Én meg nagyon örültem!
A téma kiválsztásával nem boldogultunk ilyen könnyen. Kettő merült fel komolyabban: a közös pénz bemutatása és a tanulás. Végül szavazással döntöttünk: a pénz nyert. :D Érdekes, hogy akik a másikra szavaztak, nem mérgeskedtek, nem duzzogtak... legalábbis hangosan nem. :D

Szétosztottuk a feladatokat: van aki könyvet hozott, van aki prospektusokat, más hugarocellt szerzett, volt aki a rajzolást vállalta, más a hanganyag elkészítését stb.
Azt találtam ki, hogy készítsünk egy nagy térképet Európáról, színezzük ki rajta az uniós országokat, nyomtassunk ki 1 eurós érmékről képet (az érmék rajza ugyanis eltérő az egyes országokban), majd hurkapálcika segítségével szúrjuk a hungarocellre ragasztott térképre. A gyerekeknek tetszett az ötlet! Így az uniós országokat szétosztottuk: mindenki megnézte a "saját" országának zászlóját, fizetőeszközét, illetve néhány fontos információt az országról. Mások vállalkoztak arra, hogy begépelik a könyvekben, neten, prospektuson található infókat. 2-3 diák rajzolta a térképet, színezte az országokat. Az egyik fiú elvállalta, hogy cd-re másolja az Unió és a tagállamok himnuszait, egy másik pedig azt, hogy kiszínezi a cd tartóját. Én pedig összeállítottam, kinyomtattam az elkészült, begépelt anyagot. (A nyomtatás egy része a suliban történt! :) - persze teljesen hivatalosan)
Az utolsó este kicsit mozgalmasra sikeredett.... Délután értekezlet volt a suliban, aztán itthon még ki kellett nyomtatnom az érmék rajzait, utána mentem a kollégiumba, ahol a lányokkal elkészítettük az érmebábokat. :)
Pénteken nem volt 3. órám, így kocsival el tudtuk vinni a könyvtárba az anyagot. Igaz, befejezni ott kellett, mert a "bábokat" csak ott szúrkáltuk bele. :D
Nem tudom, hogy mi lesz az eredmény, de ha nem nyerünk (persze jó lenne nyerni), számomra akkor is megérte, mert egy kicsit megmozgatta, összehozta az én kilencedikeseimet! :)))














3 megjegyzés:

  1. Gratu! Végre valaki törődik is a rábízott D-s osztállyal, nemcsak szidja! :o))))
    U.I.: tanúsítom, hogy a nyomtatás hivatalos volt! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is gratulálok,és biztos vagyok benne,hogy lesz jutalma:)Ha más nem,megyünk Nagyváradra:))

    VálaszTörlés
  3. Tipikos! Köszi, ez jól esett! :)

    Latinka! Köszi! Mikor indulunk?? :)

    VálaszTörlés